(Wix-Logo) Create a site!
100s of templates
No coding needed
Start now >>

Пешеходни маршрути

1) Язовир Габра - Излиза се от с. Габра по черен път минаващ край църквата „Възнесение Христово“. Пътят се изкачва по висок хълм, където преди години са пасли многобройни стада домашни животни. Сега рядко може да срещнеш самотен овчар. На върха на хълма продължавате по друг път надясно (посока запад). Наближавайки язовира пътя се спуска към него. Язовира е обточен от канал, а по дигата на канала минава черен път, който ви дава възможност да се разходите наоколо. Разстоянието е около 3 километра в едната посока.

2) Манастир „Свети Димитър“ - Излизате от село Габра от източната страна по черен път виещ се сред ливадите. Постепенно хълмовете от двете ви страни се приближават, а пътя минава в най-ниската част. Последните 300-400 метра изминавате през широколистна гора. Разстоянието е около 2 километра в едната посока. От манастира е оцеляла само църквата – малката сграда която виждате на снимката долу. По социалистическо време тук е имало и ученически лагер, но от него са останали само развалини. В последната събота на август, в местността около манастира се провежда традиционния събор за деня на миньора. На Димитровден на храмовия празник има курбан за здраве.

Бившия ученически лагер

Манастир "Св. Димитър"

На стотина метра югозападно от манастира в един от близките долове се намира Аязмото на манастира. Наскоро е било възстановено от доброволци от селото. Всъщност то представлява изворче, не е оформено като сграда.

Аязмото

3) Микроязовир „Божиловото“ - закътано малко язовирче, което носи името на собственика си – Христо Божилов. Той е ръководил и изграждането му, докато е работил в мина „Чукурово“. Излиза се от село Габра, покрай гробищата и веднага след тях се завива в дясно по черен път който се изкачва по склона. Разстоянието е малко и се достига до там за 10-15 минути.

Язовирчето е обградено с гора, много зелено и красиво през всички сезони. Между стволовете на дърветата прозира водата в наситен кафяв цвят. Разкошно местенце!

4) Връх Търсовица – разположен е северно от селото. Излиза се от селото покрай гробищата и се тръгва по пътя за село Крушовица. Пътят е черен и се изкачва до върха на хълма. Там излизате на асфалтовия път който слиза към Крушовица, но не продължавте по него, а по малък коларски път който минава покрай една от клетките на мобилните оператори (в близост се намират клетките и на 3-те мобилни оператора), и се изкачва до най-високата част на хълма. Може да ползвате като ориентир електическия далекопровод. Там където далекопровода прехвърля билото на хълма, през просеката се открива чудна гледка към котловината на село Габра. От гробищата на Габра до върха се стига за около 40-50 минути.

Гледка от връх Търсовица към Габра

5) Микроязовир „Банището“ - след като река Габра мине през селото тя заобикаля местноста известна като „Могилата“ минава под ЖП линията, която се използва от мина „Чукурово“ и свързва Габра с гара Вакарел, и след това формира микроязовир. Местността е известна като „Банището“. Може да се стигне до там като се подминат гробищата след това местността „Каменитец“, пресича се ЖП линията и се слиза към „Банището“. Друг вариант е да поемете по асфалтовия път за Нови Хан и малко след „Базата“ (така наричат ремонтна работилница подделение на мината) се отклонява черен път, който пресича ЖП линията и след това се спуска към „Банището“. Разстоянието се изминава за половин час. 

(Wix Logo)
This site was created using
Create your own for FREE >>